Bøker

MORTEN LØBERG/FOTOMAGS STORE FOTOPAPIRTEST

Fotografis store fotopapirtest, som omfatter rundt 400 utskriftsmedier, er nå oppdatert med tester av flere nye papirer.

Blant de nye papirene som er testet er Permajet Fiber Base Royal Gloss og Canson Baryta Prestige (fiber barytt-lignende fotopapir). Vi har også testet Moab Entrada Rag Textured, Permajet Alpha Natural Rag, Canson PrintMaKing (matt bomullspapir) og Permajet Gallery Etching (matt kunstpapir) – for å nevne noen. Alle de nevnte papirene gir utmerket resultat.

Antall testede papirer er noenlunde konstant. Selv om nye produkter stadig legges til, tas andre ut fordi de har gått ut av produksjon, blitt erstattet av nye produkter eller fordi de ikke lenger er like relevante (for eksempel fordi produktene ikke er å få kjøpt i Norge lenger).

Testene utføres av fotograf Morten Løberg på en Epson SC P-6000 skriver. Vi benytter videre en Eizo Color Edge selvkalibrerende skjerm og et X-rite i1 Pro2 fotospektrometer for å lage egne fargeprofiler og til å måle maks sort (D Max) i papirene.

Det er ikke nok å velge de beste papirene for å få det beste resultatet, du må også vite hvordan du utnytter skriverens kvalitet best mulig. En grunnleggende skriverskole er inkludert i Fotografis store papirtest, men du kan også gå på kurs med Morten Løberg og Per Arnfinn Persen i Profildata. Profildata er eksperter på Epson, Eizo, X-rite og forskjellige utskriftsmedier (se Profildata.no eller Mortenloberg.no for mer informasjon om kurs).

Fotografis store fotopapirtest

Pdf-fil
47 sider
Kr. 450,00.
Bestill

 

FEM TIÅR MED FOTOGRAFI. TIDSSKRIFTET FOTOGRAFI 1968 – 2018

«Bildet taler et sprog som alle forstår, og er vårt viktigste element til meddelelse menneskene imellom». (Redaktør Ivar Haanæs, 1967). 

Tidsskriftet Fotografi har speilet både norsk og internasjonal fotografi gjennom fem tiår. Fra det første ordinære nummeret av Fotografi  kom ut i januar 1968, har tidsskriftet vokst fra å være et entusiastblad for fotoamatøren å lære av, til også å bli et tidsskrift for kunstfotografi, fotojournalistikk og fagfotografi. Denne boka er historien om tidsskriftet som både har speilet og påvirket fotografiet i sin samtid, samt bidratt til bevisstgjøring rundt det fotografiske bildets betydning i samfunnet.

Fem tiår med Fotografi speiler tidsskriftets kulturhistorisek betydning og allmenngyldige viktighet for fotografiet i Norge.

Boka er skrevet av tidsskriftets mangeårige medarbeider fotograf Morten M. Løberg.

Morten M. Løberg:
Fotografi gjennom fem tiår

Forlaget Fotografi
195 x 265 mm, hardcover
144 sider
ISBN: 978-82-92437-09-4
Kr. 360,00.
Bestill
MORTEN M. LØBERG:
LJØSHEIM FØR OG NÅ

«Du kjenner den gode lukta av skog og myr så fort du åpner bildøra. Kanskje er lufta litt skarpere enn nede i lavlandet, men – hu hei, kor er det vel friskt og lett uppå fjellet! Det er deilig når sola skinner og varmer godt i hytteveggen. Det er pinse, den siste snøflekken har smeltet og isen har gått på Ljøsvatnet og Grunna. Turstiene lokker.»

Morten Løberg fra Hamar har laget bok om Ljøsheim. Fra den gang hyttelivet var av det enkle slaget med parafinlamper og utedo på 1960-tallet, og fram til vår tid med innlagt strøm og maskinpreparerte skiløyper.

– Helt siden jeg begynte å ferdes her oppe, har jeg hatt kameraet med, sier Løberg, som er fotograf av yrke. «Ljøsheim før og nå» baserer seg på bilder, opplevelser og historie fra Ljøsheim. Boka inneholder også flere historiske bilder.

– Noe av det fineste med Ljøsheim, foruten roen du finner her, er turmulighetene sommer som vinter. Ikke høyfjellet akkurat, men lavmælt og trygt. Akkurat som oss som du finner her oppe, sier Løberg, som håper boka gir deg lyst til å ta en tur til fjells.

Morten M. Løberg:
Ljøsheim før og nå
220 x 225 mm, softcover
144 sider
ISBN: 978-82-999164-5-5
Kr. 345,00.
Bestill


MORTEN M. LØBERG:
MØRKEROM – OG LUKTA AV FIKS

Mørkerom 300

Mørkerom – og lukta av fiks er en ny bok skrevet av fotograf Morten M. Løberg,  en innføring i fotografering med film og «gammeldags» mørkeromsarbeid.

Boka er på 128 sider og tar for seg alle aspekter ved fotografering med film i kameraet, og fremstilling av forstørrelser i mørkerom. Boka gir detaljert innføring i eksponering og fremkalling av forskjellige typer film, og hvordan du lager forstørrelser på fotopapir. Boka beskriver valg av riktig utstyr for mørkerommet, hvordan du fremkaller og behandler fotopapir for best mulig resultat og holdbarhet. Et eget kapitel tar for seg toning av bilder, og boka inneholder en egen seksjon med oppskrifter på forskjellig fremkallere, tonere og andre kjemiske bad for behandling av fotopapir – for den som vil eksperimentere litt på egenhånd eller for å kunne blande produkter som ikke lenger er i handelen.

Morten M. Løberg:
Mørkerom – og lukta av fiks
190 x 280 mm, softcover
128 sider
ISBN: 978-82-999164-2-4
Kr. 345,00.
Bestill


MORTEN M. LØBERG:
SLIK VAR DET OGSÅ. BILDER OG HISTORIER FRA HAMAR OG OMEGN PÅ 1960- OG 1970-TALLET

Forside

Slik var det også er oppfølgeren til boka Det var slik det var, en samling bilder og historier fra Hamar og omegn på 1960- og 70-tallet. Bildene er fotografert av Morten Løberg, som var ivrig amatørfotograf og bidragsyter i lokalavisene – først og fremst Hamar Stiftstidende, senere Hamar Dagblad.

«Slik var det også» bringer nye bilder og flere hverdagshistorier fra Hamar og omegn på 1960- og 70-tallet – blant annet friluftsliv i Furuberget, fotball og friidrett på et Hamar stadion som ikke eksisterer lenger, Hamar flyplass den gang det var rutefly her,  musikklivet med rock, jazz og janitsjar, en flytur over Brumunddal med forretningsmannen Erling Vold ved spakene – og da Londoner-Basaren brant.

Morten M. Løberg:
Slik var det også
225 x 230 mm, hardcover
144 sider
ISBN: 978-82-999164-2-4
Kr. 398,00.
Bestill


MORTEN M. LØBERG:
DET VAR SLIK DET VAR. BILDER FRA HAMAR OG OMEGN PÅ 1960- OG 1970-TALLET

Forside nyhet

Det var slik det var er en samling bilder fra Hamar og omegn på 1960- og 70-tallet, fotografert av Morten Løberg som var ivrig amatørfotograf og bidragsyter i lokalavisene – først og fremst Hamar Stiftstidende, senere Hamar Dagblad.

Det var slik det var inneholder bilder og historier fra brygga om sommeren, Hamar-mart´n om høsten, Hamar stadion om vinteren og fra Mjøsflommen om våren. Badeliv  på Domkirkeodden og cupfeber på Briskeby. Strandgata – den gang. Det var slik Hamar så ut, det var slik vi så ut – i forrige århundre, men allikevel ikke i alt for fjern fortid…

Morten Løberg er født i Furnes 1953 og vokste opp på Hamar. Han har vært fotograf hele livet.

«Etter at jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera viet jeg all min fritid til fotohobbyen. Jeg fotograferte rundt omkring i byen, på fotballkamper og skøyteløp, på Hamar-mart´n, på søndagsturer i Vangsåsa, på brygga da Skibladner ankom, folkelivet på Stortorget – og på skolen. Selv om jeg egentlig var ganske sjenert, var jeg frampå når det gjaldt å finne den beste posisjonen for å ta bilder. Kameraet var alltid med».

Morten M. Løberg:
Det var slik det var
2. opplag
225 x 230 mm, softcover
144 sider
ISBN: 978-82-999164-4-8
Kr. 345,00.
Bestill


MORTEN M. LØBERG:
FOTOGRAFI MELLOM FIKSJON OG VIRKELIGHET – 11 NORSKE FOTOGRAFER

header615

Dagens fotografi er mer grenseoverskridende enn før. Forskjellige sjangere låner fra hverandre, og uttrykkene endres. Flere og flere fotografer beveger seg i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet. Det betyr mindre «båstenkning», og større fokus på innhold og kvalitet. Dette kommer tydelig til syne i form av blant annet mer subjektiv og personlig fotojournalistikk – og et utvidet kunstfotobegrep.

Fotografi mellom fiksjon og virkelighet presenterer 11 norske fotografer som har vært bredt presentert i tidsskriftet Fotografi.

Følgende fotografer er representert i boka:

Jim Bengtson
Ann Christine Eek
Rune Eraker
Christian Houge
Rune Johansen
Tom Martinsen
Jamie Parslow
Per-Anders Rosenkvist
Cathrine Wessel
Bjørn Winsnes
Rolf M. Aagaard

Morten M. Løberg:
Fotografi mellom fiksjon og virkelighet
ISBN: 978-82-999164-1-7
190 x 195 mm, softcover
144 sider
Kr. 198,00.
Bestill


MORTEN M. LØBERG:

«EN STIPENDIAT I PARIS»

Forside stipendiat liten

Morten M. Løberg har skrevet bok med reisebrev, notater og bilder fra sitt fire måneder lange studioopphold på Cité des Arts i Paris i 2014. Oppholdet var finansiert av Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse og Løberg arbeidet med et prosjekt han har kalt “Cityscapes” hvor han kombinerer fotografier av landskap og byer. Boka “En stipendiat i Paris” er produsert av Blurb.com. Du kan lese hele boka alldeles gratis her: http://www.blurb.com/b/6003384-en-stipendiat-i-paris. Boka er også til salgs gjennom Blurb.com og koster 31 euro pluss forsendelse.

Morten M. Løberg:
En stipendiat i Paris
170 x 170 mm, softcover
110 sider
Euro 31
Bestill: http://www.blurb.com/b/6003384-en-stipendiat-i-paris

 


MORTEN M. LØBERG/LARS AARØNÆS:

PLANLEGG BILDET DITT

ForsidePB

Alle fotografier kan planlegges, også de spontane. Alt som skjer før, under og etter et fotoopptak er viktig. Det er viktig for det som all fotografering egentlig handler om: Resultatet.

Morten M. Løberg og Lars Aarønæs:
Planlegg bildet ditt
Komma forlag
190 x 195 mm, softcover
130 sider
Kr. 198,00
ISBN: 978-82-92-21826-6
Bestill