Categories
Nyheter

Ljøsheim før og nå

«Ljøsheim før og nå» er en ny bok med bilder, historier og opplevelser fra dette hytte- og turområdet i Ringsakerfjellet, fra 1960-tallet og frem til i dag. Fra den gang hyttelivet var av det enkle slaget med parafinlamper og utedo på 1960-tallet, og fram til vår tid med innlagt strøm og maskinpreparerte skiløyper.

Boka er skrevet av fotograf Morten Løberg.

«Du kjenner den gode lukta av skog og myr så fort du åpner bildøra. Kanskje er lufta litt skarpere enn nede i lavlandet, men – hu hei, kor er det vel friskt og lett uppå fjellet! Det er deilig når sola skinner og varmer godt i hytteveggen. Det er pinse, den siste snøflekken har smeltet og isen har gått på Ljøsvatnet og Grunna. Turstiene lokker.»

– Helt siden jeg begynte å ferdes her oppe, har jeg hatt kameraet med, sier Løberg. «Ljøsheim før og nå» baserer seg på bilder, opplevelser og historie fra Ljøsheim. Boka inneholder også flere historiske bilder.

– Noe av det fineste med Ljøsheim, foruten roen du finner her, er turmulighetene sommer som vinter. Ikke høyfjellet akkurat, men lavmælt og trygt. Akkurat som oss som du finner her oppe, sier Løberg, som håper boka gir deg lyst til å ta en tur til fjells.

Fotograf Morten Løberg med den nye Ljøsheim-boka. (Foto: Tonje Iren Liljedahl).